Fysikprojekt i Nederländerna. Elever jobbar intensivt med hållbara avfallslösningar.

Posted 23 October 2020 by Sónia Reis


Efter den ofrivilliga nedstängningen under våren började det nya läsåret i en rasande fart för gymnasieeleverna vid Martinus college i den holländska staden Grootebroek. Som en del av fysikkursen deltog eleverna i ett fyra veckors projekt för att utveckla hållbara lösningar för avfallshantering. De använde s.k. Scrummetodik1 för att hitta egna lösningar De utnyttjade också TI-Nspire-teknologi och kodning i programmeringsspråket Python. "Eleverna var så entusiastiska att vi var tvungna att påminna dem om när det var dags att gå hem” skrattar studierektorn Hanneke Doodeman.


Frihet att lösa problem

Separera ut metall, utveckla miljövänliga sätt att samla upp avfall, ta upp plast ur haven, tvätta glas och komprimera hushållssopor - det här är de hållbara avfallslösningar som eleverna arbetade med. Med hjälp av scrummetodiken kunde de arbeta självständigt och det gav dem frihet att lösa problem. "Det är utmanande för både lärare och elever och slutprodukten är ett konstant pågående miljöprojekt.”, säger fysikläraren Cathy Baars som utformade projektet.

Lune, en av eleverna, och hennes grupp tittade t.ex. på att skilja metall från avfall och hon erkänner att detta stressade henne en del. "Vi hade många bakslag och något gick sönder varje lektion. Men nu fungerar det perfekt. Vi programmerade magneten att vara aktiv i åtta sekunder. Det tar bort metallen från avfallet och ett transportband tar bort det som finns kvar.”


Få hjulen att snurra

Fysikläraren Cathy kombinerade olika delar av läroplanerna i projektet. "Teknisk design, automatisering, fysik, klimat och till och med yrkesvägledning är en del av detta projekt", säger hon. När det gäller teknik använder eleverna sina egna TI-Nspire CX, Innovator Hub och Rover-robotbil, liksom servomotorer, avståndsgivare, elektromagneter och kopplingsplattor. ”Det som hjälper är att eleverna associerar utrustningen med spel och det betyder att de engagerar sig”, säger Hanneke. ”Fysik blir då mindre abstrakt och visualiseras. Eleverna kodade fantastiskt med sina räknare och testade sedan för att se att det fungerade. De var fysiskt upptagna, och det får också tankeverksamheten i huvudet att snurra.”


Uppmuntra tjejer att koda

avfallshanteringsfordon placerades på Rover. Rover åkte fram och tillbaka, medan armarna fångade olika slags avfall. ”Det var enkelt att skriva koden”, säger en leende Marijke. "Vi har haft fler problem med själva konstruktionen!" Eleverna introducerades i Python under de virtuella lektionerna under nedstängningen. "Att arbeta hemifrån gick faktiskt ganska smidigt", säger Cathy. ”Om de fastnade kunde de dela koden via chatt och vi kunde titta på den tillsammans. Många av tjejerna gillade mitt uppdrag att skapa grafisk konst och det hjälpte dem att bli motiverade att lära sig Python. Det var därför som det under hållbarhetsprojektet ofta var tjejer som gjorde programmeringen.”


Lösa miljöproblem

Eleverna tyckte om att lösa problem relaterade till klimatet. "Jag gillar dessa lektioner för att vi jobbar med innovationer och faktiskt gör saker", säger en elev som är inblandad i plastlösningen. "Många av eleverna tror att det bara är ”andra” som ansvarar för att lösa hållbarhetsfrågor", säger Cathy. ”Detta projekt visade dem att de också kan arbeta med att hitta användbara lösningar. För mig är det en av framgångarna med detta projekt.”


Hoppas på snöbollseffekt

Cathy rekommenderar andra skolor och lärare att organisera STEM-projekt. "Ta en titt på ämnesplanerna", säger hon. ”Det finns alltid utrymme för ett sådant här projekt. Oroa dig inte om du inte har alla färdigheter. Själv har jag tummen mitt i handen och är värdelös på att bygga saker men eleverna är oftast bättre. Prova bara!" Hennes studierektor är mycket nöjd med projektet. ”Lärarnas engagemang har varit avgörande för att projekten ska lyckas”, säger Hanneke. ”Våra klassrum har stora fönster och många lärare såg hur entusiastiska alla har varit under fysiklektionerna. Jag hoppas nu på en snöbollseffekt.”

Links:

1 Scrum (substantiv): Ett ramverk inom vilket man kan angripa komplexa, adaptiva problem medan man produktivt och kreativt levererar produkter med högsta möjliga värde.